Al segle XI, Peramola pertanyia al cavaller Arnau Mir de Tost. Més
endavant, el castell de la vila va ser centre de la baronia de Peramola,
jurisdicció senyorial que comprenia gairebé la totalitat de l'actual
municipi.
Posteriorment, a mitjans de gener del 1714, durant la
Guerra de Successió espanyola, en l'onada de repressió desfermada pel duc
de Pòpoli, la vila fou cremada.
Com es va iniciar aquest incendi?. Al gener del 1714, el regiment borbònic de Guipúscoa, del coronel Carlos
de Areizaga, estava bloquejat a Oliana per companyies de miquelets que
li havien capturat un comboi d’avituallament. La formació de Carlos de
Areizaga va quedar reclosa a la vila durant 9 dies i només va poder
subsistir gràcies als queviures que tenia la població.
El brigadier borbònic José Vallejo, assabentat de l’estat del regiment de Guipúscoa, va acudir a la vall del Segre per auxiliar-lo. El 24 de gener, el seu destacament va arribar a Oliana i, juntament amb els efectius de Carlos de Areizaga, va abandonar la població obrint-se pas i lluitant contra els miquelets que en tancaven els accessos. En la retirada cap a Solsona, efectuada el 25 de gener, les tropes borbòniques van acudir a Peramola, localitat que s’havia significat en el bloqueig d’Oliana. El brigadier José Vallejo va fer penjar els combatents que resistien al poble i, posteriorment, va incendiar la vila de Peramola.
El brigadier borbònic José Vallejo, assabentat de l’estat del regiment de Guipúscoa, va acudir a la vall del Segre per auxiliar-lo. El 24 de gener, el seu destacament va arribar a Oliana i, juntament amb els efectius de Carlos de Areizaga, va abandonar la població obrint-se pas i lluitant contra els miquelets que en tancaven els accessos. En la retirada cap a Solsona, efectuada el 25 de gener, les tropes borbòniques van acudir a Peramola, localitat que s’havia significat en el bloqueig d’Oliana. El brigadier José Vallejo va fer penjar els combatents que resistien al poble i, posteriorment, va incendiar la vila de Peramola.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada